Hvilepuls

17. august, 2020

KONDISPULS: Kondisjonen din er noe av det som sier aller mest om helsa di i dag – og i framtida. Trening som gjør hjertet ditt sterkere fører til at hvilepulsen synker fordi hjertet kan pumpe mer blod ut til kroppen for hvert hjerteslag. Du får derfor lavere hvilepuls jo bedre kondis du har.

Derfor er også hvilepuls en del av Kondiskalkulatoren vår (ntnu.no/cerg/vo2max), akkurat slik forskning.no skriver. Samtidig er det en del av oss har lav hvilepuls fra naturens side, uten å ha løftet en finger for å få det. Så hvor avgjørende er egentlig hvilepuls for kondisjonsnivået?

I en forskningsartikken fra 2011 (https://journals.lww.com/…/Estimating_V_O2peak_from_a_Nonex…) beskriver vi hvordan vi laget Kondiskalkulatoren. De desidert viktigste faktorene for å beregne kondisjonsnivå viste seg å være alder og treningsvaner (både intensitet og mengde), fulgt av midjemål eller BMI. Hvilepuls bidro bare i liten grad, men nok til at kalkulatoren ble mer nøyaktig da vi inkluderte det.

Så gjør som Jostein Hallén ved Norges idrettshøgskole sier til forskning.no: – Det er ingen vits i å sammenligne din egen hvilepuls med andre sin. Men hvis du trener kondisjon vil du kunne bruke hvilepulsen som et mål på om du har hatt effekt av treningen.

Les hele artikkelen på facebook: https://www.facebook.com/cergforskning/posts/3621379287874301